Waarom gaapt je hond?

Je ziet je hond vast wel eens gapen. Dit kan natuurlijk een teken zijn van vermoeidheid, maar het kan ook een stresssignaal zijn. Belangrijk is dus dat je naar de context kijkt om dit gedrag te kunnen interpreteren.

Heeft je hond net een uur in het bos gewandeld, zijn buikje rond gegeten en maakt hij zich nu klaar om zich lekker op te rollen in zijn mand? Dan is de kans groot dat hij gaapt uit vermoeidheid. Neem je je hond mee naar een nieuwe plek of ben je bezig met het aanleren van een nieuwe oefening? Dan is de kans groter dat gapen een stresssignaal is. Vergeet dus nooit naar de omstandigheden te kijken om dit gedrag te kunnen interpreteren. Je kunt hierbij ook letten of de hond nog andere stresssignalen laat zien zoals tongelen, een lage staart of hijgen.

Wist je dat voor honden gapen net zo aanstekelijk werkt als voor mensen? Wanneer een mens gaapt in de buurt van je hond kan dat ook een gaap bij je hond uitlokken. De kans is nog vier keer groter dat dit gebeurt bij een persoon die de hond kent!