Vuurwerk

e-hondenschool

vuurwerk

Vuurwerk en honden: hoe kun je je hond op een rustige manier door oud en nieuw helpen?

Oud en nieuw is een feestelijk moment voor veel mensen, maar voor honden kan het juist een bron van stress en angst zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je hond op een rustige manier door oud en nieuw te helpen.

Probeer je hond zo min mogelijk alleen te laten en zorg voor een veilige ruimte waar de hond zich terug kan trekken, zoals een geluidsarme kamer of een openstaande bench. Laat je hond zelf zijn plek kiezen. Het is een fabeltje dat we onze honden moeten negeren bij angst. Gedrag kun je bekrachtigen maar een emotie, zoals angst, niet. Steun je hond dus gerust, dat zal het gevoel van veiligheid enkel vergroten. Blijf dan ook altijd om 00:00 binnen bij je hond en neem hem zeker niet mee naar buiten.

Natuurlijk moet je hond naar buiten om zijn behoefte te doen. Doe dit voor 23:00 en pas weer na 02:00 en altijd aangelijnd. Voor de veiligheid kun je je hond dubbel aanlijnen of een veiligheidstuig gebruiken. Laat je hond zoveel mogelijk snuffelen. Vertoont je hond vluchtgedrag, keer dan om naar huis. Ook kun je ervoor kiezen om te gaan wandelen op een rustigere plek, zoals het bos. Hou ook hier je hond aangelijnd en zorg dat de chip-registratie van je hond up-to-date is.

Bied rustgevende activiteiten aan. Activiteiten als kauwen, snuffelen en likken hebben een rustgevende werking op honden. Je kunt ze dit aanbieden in de vorm van bijvoorbeeld een snuffelmat, een gevulde kong, kauwsnacks of hersenwerk. Ook een massage kan je hond helpen ontspannen.

Demp de buitenwereld voor je hond. Lichtflitsen demp je door ramen en deuren te sluiten en je gordijnen dicht te doen. Geluid kun je dempen door een rustgevend muziekje aan te zetten. Er zijn op Spotify zelfs speciale playlists voor honden. Honden kunnen vuurwerk natuurlijk ook ruiken, een rustgevende etherische olie zoals lavendel kan hierbij helpen. Voeg een druppeltje toe aan een diffuser of op een stukje stof, zo kan je hond zelf kiezen of ze erbij willen liggen. Ook een verdamper zoals Adaptil kan honden helpen ontspannen.

Is je hond ondanks al deze tips nog ontzettend angstig? Overweeg dan om komend jaar met een gedragstherapeut aan de slag te gaan, begin hier op tijd mee. Ga met een specialist in gesprek over kalmerende middelen of boek een plekje op een vuurwerkvrij vakantiepark.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere hond anders is en dat wat voor de ene hond werkt, niet per se voor de andere hond zal werken. Probeer daarom verschillende dingen uit en kijk wat het beste werkt voor jou en je hond. Zo kun je ervoor zorgen dat oud en nieuw voor jouw hond zo stressvrij mogelijk verloopt.

Ik hoop dat deze tips je helpen om je hond op een rustige manier door oud en nieuw te helpen. Geniet van het nieuwe jaar samen met je trouwe viervoeter!