Tim wilde niet meer alleen thuis blijven

Vorige week belden de baasjes van Tim mij. Tim was namelijk de afgelopen tijd niet veel alleen thuis geweest door de coronamaatregelen. En nu Tim weer wat vaker even alleen moest blijven werd hij erg onrustig. Dat uitte zich in blaffen. Maar het was inmiddels zelfs al voorgekomen dat Tim uitbrak en wanneer ze met de fiets van huis waren vertrokken, hij plotseling naast de fiets kwam rennen. Levensgevaarlijk natuurlijk, en daarnaast leverde het Tim een hoop stress op!

Tim is als jonge hond uit de Antillen naar Nederland gekomen en heeft bij mij de puppycursus op maat doorlopen. Daarbij hebben we ook benchtraining meegenomen in het programma. Nu is Tim bijna twee jaar oud en hoefde hij de afgelopen tijd van zijn eigenaren niet meer in de bench te blijven wanneer hij alleen thuis was. Wel is de bench nog steeds zijn comfortabele plekje waar hij vaak ligt te chillen of zich even terug trekt. Maar inmiddels had Tim zich wel de taak toegeëigend om voor het raam het huis te bewaken wanneer zijn roedel weg was. Ook wanneer het gezin wel thuis was wilde Tim overal bij zijn en alles in de gaten houden.

We besloten de benchtraining weer op te pakken. De bench is nog steeds een heel fijn plekje volgens Tim en staat op een rustige plaats. Weinig prikkels van buitenaf, centraal in de kamer maar niet in de loop. Doordat Tim niet voor het raam kan gaan waken krijgt hij veel minder prikkels binnen en kan hij zich makkelijker overgeven aan de rust.

We begonnen weer even van voor af aan met de benchtraining, maar omdat Tim dit al eerder heeft gedaan stonden we al snel een paar minuten buiten terwijl Tim rustig in de bench bleef liggen. Vanaf dit punt kunnen de eigenaren de tijdsduur zelf weer steeds meer gaan verlengen. Wel gaan ze voortaan wanneer Tim de bench in gaat even vertellen dat ze weg gaan, waardoor Tim weet dat hij even alleen moet blijven en niet in paniek raakt wanneer plotseling de voordeur dicht slaat. Ook is het belangrijk om er voor te zorgen dat er even een momentje van ontspanning is voor vertrek, en de energie van de eigenaren ook laag is. Dit vergeten we vaak nog eens in onze haast, maar je brengt dit wel op je hond over.

Wat nog veel belangrijker was voor Tim is om te werken aan rust, zelfvertrouwen en een stukje zelfstandigheid. Dus gingen we ook nog even aan de slag met hersenwerk. Je zag al snel tijdens het puzzelen dat Tim wanneer hij het moeilijk vond steun ging zoeken bij zijn eigenaresse. Dit deed hij door haar aan te kijken of een poot te geven. Door Tim te steunen maar niet te veel te helpen leert Tim zelf na te denken en groeit zijn zelfvertrouwen. Ook kan Tim zijn energie kwijt in het hersenwerk, waardoor hij meer rust krijgt.Daarnaast zijn allebei zijn baasjes masseur, dus hoe fijn is het dat we afspraken dat Tim vaker een ontspannen massage krijgt voordat hij de bench in gaat!

Een paar dagen laten kreeg ik al een appje van zijn eigenaresse. Tim bleef weer zonder moeite even alleen in de bench wanneer zijn eigenaresse weg was. Ook is hij een stuk relaxter wanneer ze wel thuis zijn. Het hersenwerk vindt hij ontzettend leuk en zelfs tijdens het wandelen lijkt hij rustiger.

Door niet alleen het vertoonde “probleemgedrag” aan te pakken, maar juist ook te kijken naar wat daarachter schuil gaat (in Tim zijn geval een gebrek aan rust, zelfvertrouwen en zelfstandigheid) hebben we samen in een paar dagen tijd al mooie stappen kunnen zetten! Ik heb er alle vertrouwen in dat Tim zijn gezin dit gaat door zetten en Tim weer steeds beter leert ontspannen wanneer hij even alleen is. Super fijn, want gelukkige honden en gelukkige baasjes daar doe ik het allemaal voor!