straf nooit voor een grom

e-hondenschool

straf nooit voor een grom

waarom dit averechts werkt

en gedrag zelfs kan laten verergeren

Wanneer een hond gromt hebben we als mensen al snel de associatie met ongewenst gedrag en daarnaast roept het ook vaak angst bij ons op. Veel mensen hebben dan ook van vroeger uit geleerd dat je een grom moet afstraffen. In het beste geval wil je een grom vermijden door op tijd de signalen die de hond geeft te kunnen interpreteren. Maar wanneer een hond dan toch gromt wil je er in ieder geval voor zorgen dat je dit nooit afstraft met een verbale of fysieke correctie.

Zie de grom als een waarschuwingssignaal. De hond geeft hiermee aan dat hij zich onprettig voelt in de situatie. Op het moment dat je die grom afstraft stopt je hond misschien met grommen, maar neem je ook de communicatie weg. Jouw hond leert dat grommen ongewenst is en zal de volgende keer misschien dit waarschuwingssignaal overslaan en meteen gaan happen of bijten. Nu heb je een hond die bijt zonder waarschuwing, wat natuurlijk gevaarlijke situaties kan opleveren.

Wat kun je wel doen? Je kunt je hond uit de situatie halen die hij als onprettig ervaart en het gedrag managen. Gromt jouw hond naar een onbekend persoon? Laat hem dan even geen nieuwe mensen ontmoeten. Gromt je hond omdat je zijn lievelingsspeeltje af wil pakken? Gebruik deze dan voorlopig niet. In de tussentijd raad ik je aan contact op te nemen met een trainer of gedragstherapeut die positieve trainingsmethoden gebruikt om samen te gaan werken aan gedragsverandering. Door naar de communicatie van je hond te luisteren zal je jullie band versterken en de relatie met je hond verbeteren!