e-hondenschool

sociaal gedrag

sociaal gedrag

wat is normaal?

Als mensen hebben we vaak niet met iedereen een klik. En de ene persoon heeft meer behoefte aan sociaal contact dan de ander. Hetzelfde geldt voor honden. Sommige honden kunnen met heel veel andere honden goed opschieten maar er zijn ook veel honden die een stuk selectiever zijn. Sommige honden omringen zich graag met rustige honden, andere honden vinden alleen kleine hondjes leuk en sommigen houden niet van puppy’s. En dat is allemaal heel normaal.

Over het algemeen kunnen we 4 type honden omschrijven:
💚 Hond-sociaal:
Dit zijn veel pups. Ze zoeken andere honden op en vinden bijna alle honden leuk. Ook kunnen ze veel hebben van andere honden, zoals onbeleefd gedrag. Bij volwassen honden is dit al veel zeldzamer. Helaas is dit wel wat veel mensen van een hond verwachten.
💛 Hond-tolerant:
Dit is heel normaal bij volwassen honden. Ze kunnen overweg met de meeste andere honden. Ze gedragen zich speels of neutraal. Ze kunnen veel hebben en hebben goede sociale vaardigheden.
🧡 Hond-selectief:
Net zo normaal als hond tolerant. Vaak hebben ze vaste vriendjes of een bepaald type hond waar ze mee overweg kunnen. Ze hebben een wat korter lontje en houden niet van bepaalde stijlen van spelen. Ook komt het voor dat ze aan de lijn minder goed reageren op andere honden.
❤️ Hond-agressief
Dit komt weinig voor. De hond heeft misschien 1 of 2 vriendjes in huiselijke kring of helemaal geen soortgenoten die hij leuk vindt. Ze hebben weinig sociale vaardigheden en vallen vaak ook uit aan de lijn.

Belangrijk is te weten waar jouw hond zit op dit spectrum. Zodat je het spelen met en het ontmoeten van andere honden op de juiste manier kunt begeleiden.
Oni is bijvoorbeeld hond-selectief en vraagt meer begeleiding dan Milo, die hond-tolerant is.
Weet jij waar jouw hond onder valt?