Gedrag

Alleen het advies geven om een kind en hond nooit alleen te laten is al lang niet meer genoeg. Jaarlijks worden er nog meer dan 75.000 kinderen gebeten door een hond.
Vaak denken we, onze hond zou dat nooit doen! Maar 91% van die kinderen werd gebeten door een hond die ze kennen, en bij 96% van de gevallen stond er een volwassene op nog geen meter afstand toe te kijken.
Ook het ras maakt geen verschil. Er worden net zo vaak kinderen gebeten door een Golden Retriever als door een Stafford.

Omdat ik het belangrijk vind deze bijtincidenten terug te dringen vindt je hier 10 gouden adviezen voor een veilige omgang tussen kind en hond:

  1. Omhels de hond niet. Dit kan bedreigend over komen voor een hond en het kan zijn dat hij zich wil verdedigen.

  2. Vraag of je de hond mag aaien. Eerst aan je vader of moeder en dan aan de baas van de hond. Niet iedere hond vindt aaien fijn!

  3. Niet op een hond af rennen of er van weg rennen. Een hond kan zich bedreigd voelen, of juist overenthousiast worden en willen jagen of spelen.

  4. Ook staren in de ogen van een hond kan heel bedreigend over komen.

  5. Ga nooit op (of onder) een hond liggen. Dit kan hem pijn doen met het risico dat hij zich wil verdedigen.

  6. Laat de hond met rust als hij slaapt of eet.

  7. Niet in de mand of bench komen, dit plekje is van de hond.

  8. Een hond niet op zijn kop aaien, maar op zijn borst of hals

  9. Geen trek- of stoeispelletjes doen. De hond gebruikt zijn tanden en dat kan mis gaan. De hond kan ook al snel merken dat hij sterker is. Zoekspelletjes zijn bijvoorbeeld een heel leuk alternatief!

  10. Laat kinderen niet zelf een probleem met de hond oplossen, maar leer ze hun ouders te roepen als er iets is.

Wanneer je deze adviezen ten harte neemt, geef je je kind en hond de kans een geweldige band op te bouwen met wederzijds respect.
Op de website van LICG vindt je nog veel meer informatie over dit onderwerp.