Invloed op gedrag

Regelmatig spreek ik met hondeneigenaren waarvan de hond buiten op van alles reageert. Dit gedrag variëert dan van uitvallen aan de riem tot bang willen wegkruipen onder een auto. Het liefste wat mensen willen is de situatie op dat moment controleren. Maar wat zijn nou de dingen waar jij invloed op hebt?

Invloed op gedrag

Laten we beginnen met de dingen waar jij geen invloed op kan uit oefenen.
Op plotselinge gebeurtenissen en onverwachte situaties heb je vrijwel geen invloed. Bijvoorbeeld die mountainbiker die besloten heeft in een losloopgebied te gaan fietsen en ineens de hoek om komt zetten. Maar ben je zelf niet ook geschrokken van die mountainbiker? Jouw hond kan natuurlijk net zo goed schrikken in plotselinge situaties en mag dan ook gerust reageren.
Waar je dan wel weer invloed op hebt is hoe jij daar mee om gaat. Je kan dan de ruimte en afstand nemen die je hond nodig heeft en je eigen energie ook even proberen te laten zakken.

Waar jij een beetje invloed op hebt is hoe andere mensen en honden op jouw hond reageren. Vindt je het niet prettig hoe een andere hond “speelt” met jouw hond. Vraag de eigenaar dan de hond bij zich te roepen en neem jouw hond mee.
Wanneer het bezoek je hond aait wanneer hij opspringt en jij wil dit gedrag liever niet beloond hebben, leg ze dan rustig uit waarom je dat niet wil hebben. Of mensen ook luisteren is natuurlijk maar de vraag.

Dan zijn er nog een hele hoop dingen waar jij wel invloed op hebt!

Wanneer je een reactieve hond heb zou ik je bijvoorbeeld aanraden in een prikkelarme omgeving te gaan wandelen, zoals het bos. Ook de timing heb jij invloed op. Ga je op een drukke zondagmiddag in dat bos wandelen? Of kies je er dan toch beter voor om bijvoorbeeld vroeg in de ochtend te gaan wandelen?
Ook kun je er voor zorgen dat jouw hond voldoende beweging én rust heeft, om zo zijn energie kwijt te kunnen en daarna alle prikkels goed te kunnen verwerken.

Jouw reactie en energie hebben ook zeker veel invloed op hoe jouw hond op situaties reageert. Stel er komt je een andere hond tegemoet, waarvan je weet dat jouw hond er waarschijnlijk op gaat reageren. Onbedoeld trek je misschien jouw schouders door de spanning wat op, of zet je je adem vast. Deze kleine veranderingen heeft jouw hond meteen door en bij hem of haar gaan de alarmbellen al af.

Waar je ook invloed op hebt zijn jouw vaardigheden. Coaching voor jou en jouw hond kan je namelijk nieuw inzicht geven en de tools om op een andere manier er mee om te gaan. Een goede gedragstherapeut kan je hier bij helpen.

Wat zijn de aanpassingen die jij nog kan maken voor jouw hond?