Het is een persoonlijke keuze of jij gaat voor een halsband of tuig. Of misschien wissel je wel af?
Om jou te helpen een bewuste keuze te maken heb ik alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Halsband
Een dunne halsband, prikbanden en slipkettingen raad ik je ten alle tijde af. Een goede halsband is breed genoeg voor drukverdeling en zit niet te strak, maar ook zeker niet te los i.v.m. het risico op ontsnappen.

Halsband of tuigVoordelen

 • De hond wordt zo min mogelijk belemmerd in zijn lichaamsbeweging.

 • Wanneer de hond veel los loopt is er met een halsband minder kans dat hij/zij ergens achter blijft hangen dan met een tuig.

 • Sommige honden kunnen vanwege fysieke problemen geen tuig dragen

Nadelen:

 • Vooral wanneer jouw hond veel trekt aan de lijn is de kans op lichamelijke schade veel groter bij een halsband. Trekken aan de riem is bovenal een gedragsprobleem. Ga dus met een goede hondencoach aan de slag om ontspannen te leren wandelen.
  Een halsband kan ernstige nekblessures veroorzaken wanneer er veel druk op de hals komt te staan. Een ruk aan de halsband kan een whiplash, schade aan de schildklier, strottenhoofd en luchtpijp veroorzaken. Zelfs gebroken nekwervels komen wel eens voor. Pijn bij de hond is ook een veelvoorkomende oorzaak bij gedragsproblemen zoals agressie.

Hondentuig
Het allerbelangrijkste bij het uitzoeken van een tuig is dat het goed past, en dus niet knelt of schuift. Probeer dus verschillende tuigjes uit voor je er een aan schaft. Een tuig met een horizontale band over de borst is makkelijk aan te trekken, maar de beste drukverdeling, bewegingsvrijheid en dus het grootste comfort heeft een hond met een Y-vormig tuig. Anti-trektuigen worden afgeraden door de meeste fysiotherapeuten, omdat ze zijn gemaakt om de hond uit balans te brengen en zo dus scheef lopen in de hand wordt gewerkt. In dat geval kun je beter aan de slag met een goede hondencoach om het trekken te stoppen.
Halsband of tuigVoordelen:

 • Betere drukverdeling

 • Minder kans op fysieke schade bij trekken aan de lijn dan bij een halsband

 • Mogelijkheid om de hond vast te zetten in de auto

 • De kans op ontsnappen is kleiner bij een goed passend tuig dan bij een halsband

Nadelen:

 • Wanneer de hond veel los loopt, vooral in een bosrijke omgeving is de kans groter dat hij/zij ergens achter blijft hangen dan bij een halsband.

 • Sommige honden vinden het niet prettig wanneer het tuig over hun hoofd gedaan wordt. Voor deze honden bestaan er zogenaamde instaptuigjes waarbij de voorpoten in het tuigje worden geplaatst en het gesloten kan worden op de rug.

Conclusie
De keuze voor een halsband of tuig hangt af want prettig is voor jou en je hond. Maar bij beide is het even belangrijk dat het goed past, de hond niet belemmert in zijn of haar bewegingen en geen fysieke schade veroorzaakt.