de dominantie theorie

de dominantie theorie

moet jij de alpha zijn?

Heel veel mensen, inclusief hondentrainers, geloven nog steeds dat de hond gedwongen moet worden te luisteren, en dat wij eigenaren de alpha moeten zijn. Jij zou dus dominant over jouw hond moeten zijn, dit noemen we de dominantie theorie.

Deze theorie is gebaseerd op onderzoeken uit 1930 en 1940 bij wolven in gevangenschap. Uit dit onderzoek bleek dat wolven in gevangenschap veel vechten om hoger in rang te komen. De alpha reu en -teef zouden constant hun dominantie moeten laten gelden om hun positie te kunnen behouden.

Het probleem met deze theorie is dat hij is gebaseerd op wolven in gevangenschap. Toch werd hij lange tijd ook toegepast op wilde wolven, en onze huishond, die toch immers af stamt van de wolf.

In het wild is een roedel wolven een familie. Deze familie bestaat uit de ouders en hun nakomelingen. Wanneer de jongen na een aantal jaar zelfstandig worden gaan zij hun eigen weg en vormen hun eigen roedel.
Wolven in gevangenschap zijn vaak geen familie en worden gedwongen samen te leven. Vaak worden volwassen mannetjes gedwongen met elkaar te leven, wat in de natuur bijna niet voor komt. Daar heeft een wolf simpelweg de keuze zijn eigen weg te gaan, wat er voor zorgt dat agressieve confrontaties bijna niet voor komen.
Recente studies hebben aangetoond dat er bij wilde wolvenroedels weinig sprake is van hiërarchie, maar eerder van een samenwerkend familieverband.

Het volgende probleem is dat veel hondeneigenaren en -trainers denken dat het gedrag van wolven automatisch toepasbaar is op honden.
Wat men dan even vergeet is dat honden zo’n 60.000 jaar geleden zijn gedomesticeerd. Zelfs de wolven waar zij toen van af stamden zijn heel verschillend van de moderne wolf. Ook hebben we door selectief fokken een hoop weten te veranderen in het gedrag van onze honden.

de dominantie theorie

Een hond heeft geen meesterplan om zijn baas te domineren. Hoe zij reageren op mensen is gebaseerd op de individuele relatie die zij met die persoon hebben en eerdere ervaringen. Een hond is in staat om emoties en gedrag te lezen, waardoor zij hun reactie hierop zullen aanpassen aan de situatie.
Wanneer men aan neemt dat de hond “de baas” wil zijn en hierop reageert met b.v. een fysieke correctie doet dit enorme afbreuk aan de relatie tussen hond en eigenaar. Het kan bestaande problemen zelfs verergeren. Sommige honden zullen zich verdedigen. Maar bij bijna alle honden is agressie gebaseerd op angst, en het toevoegen van een pijnprikkel zal de angst alleen maar groter laten worden. Met alle gevolgen van dien.

Gelukkig trainen tegenwoordig veel meer mensen met positieve bekrachtiging. Gedragingen die bekrachtigd worden zullen zich herhalen en versterken. En wanneer je er voor zorgt dat ongewenst gedrag niet bekrachtigd wordt zal het afnemen.
Een voorbeeld: wanneer een hond telkens wanneer je binnen komt tegen je op springt probeert hij je niet te domineren. Dat gedrag heeft hem in het verleden iets opgeleverd. Misschien een knuffel? Of misschien is het zelfs wel jouw gemopper, negatieve aandacht is immers ook aandacht. 
Wanneer jij de volgende keer geen oogcontact maakt en je direct om draait en weg loopt, wat levert het de hond dan nog op? Wanneer je dit vol houdt zul je al snel zien dat het gedrag af neemt. Wanneer je hond dan rustig komt snuffelen of gaat zitten kun je dit weer belonen met aandacht. Nu heb je het gedrag omgebogen naar iets wat je wel graag wil zien!

Beloon het gedrag dat jij graag wil zien en buig het gedrag dat je niet graag ziet om naar gewenst gedrag en je zal zien dat jullie een band opbouwen gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect, communicatie en liefde!

E-hondenschool