angstfases

e-hondenschool

angstfases

angstfases

van je jonge hond

Een hond kent een aantal angstfases gedurende zijn leven. Je kan dan ook lekker bezig zijn met het socialiseren en trainen van je pup, wanneer plotseling alles eng voor je hond lijkt te zijn. Of het lijkt alsof hij of zij al het geleerde plotseling vergeten is. Meestal gebeurt dit wanneer je puppy rond de 8 tot 10 weken oud is. Geen paniek, je hebt niks verkeerd gedaan. Je hond zit gewoon in zijn eerste angstfase! Belangrijk is dat je alles wat je pup geleerd heeft blijft herhalen. Ook is het belangrijk dat je doorgaat met socialiseren. Wanneer je hond iets eng vindt, probeer hem dan niet te dwingen naar het enge toe te gaan. Geef hem juist wat meer ruimte en afstand in deze fase en probeer hem af te leiden met iets wat hij leuk vindt, zoals spelen. Je mag je hond gerust steunen door bij hem te gaan zitten of te aaien. Forceer niets want tijdens deze fase is je pup extra gevoelig voor het opdoen van een traumatische ervaring. Probeer vooral angstig gedrag om te buigen naar een positieve ervaring.

De tweede angstfase begint vaak tussen de 6 en 14 maanden. Plotseling kan het lijken of je puberhond niet meer zindelijk is. Hij kan angstig op straat zijn of is ineens extreem reactief. Zolang jij doet wat je altijd doet en vrolijk blijft, zal je hond zich binnen een paar weken weer herstellen tot zijn oude vertrouwde zelf. Sommige honden lijken nog een derde angstfase te hebben wanneer ze net volwassen zijn, dus rond de twee jaar. Je hond kan dan wat beschermender en territorialer zijn dan normaal.

Belangrijk zijn de volgende punten:
– Blijf zelf rustig
– Besteed niet teveel aandacht aan de angst maar negeer je hond zeker niet
– Zet je training en socialisatie door
– Geef je hond tijdig rust en ruimte
– Buig het angstige gedrag om door je hond af te leiden en wanneer dat lukt positief te bekrachtigen.

Wanneer je dit blijft doen komen jij en je pup samen ook door deze fase heen!

dit artikel komt uit

powerstart met je nieuwe hond

Hoe zorg je ervoor dat jij en je nieuwe maatje samen de allerbeste start hebben? Met mijn e-book Powerstart met je nieuwe hond biedt jou een complete gids met onderwerpen zoals zindelijkheid, socialisatie, alleen thuis leren blijven en hondentaal.

Ik neem je mee door het hele proces. Van het prille begin; het uitzoeken van het juiste maatje voor jou, tot het creëren van een geweldige band voor een hondenleven lang plezier met elkaar.