Gedrag

Sinds de coronacrisis merk ik dat voor mij de 1,5 meter maatregel steeds vanzelfsprekender wordt. De eerste weken vergat ik het nog wel eens, of gaf ik mensen toch per ongeluk een hand, om daarna te schrikken van hoe deze gewoonte er in is gesleten. Nu begint het steeds meer het nieuwe normaal te worden. Maar dat betekent niet dat ik niet kan wachten tot het niet meer nodig is, en we vrienden en familie weer in de armen kunnen sluiten.

Iemand die wel ontzettend blij wordt van de 1,5 meter maatregel is mijn hond Oni. De afgelopen weken merk ik duidelijk veel meer rust en ontspanning bij haar tijdens het wandelen. Oni vindt vreemde mensen ontzettend spannend maar helaas gebeurt het nog regelmatig dat mensen haar zomaar proberen te aaien. Op drukkere plekken draagt ze daarom haar tuigje met “niet aaien” erop. Vaak denken mensen dan dat ze een hulphond is, maar wordt haar persoonlijke ruimte wel meer gerespecteerd. Momenteel leeft ze dus helemaal op, omdat vreemde mensen met een boogje om ons heen lopen en haar niet benaderen. Oni geniet van 1,5 meter afstand en voelt zich een stuk zekerder!

Ik geloof dat een groot gedeelte van de honden het niet fijn vindt om door vreemden geaaid te worden, en de een laat dat nu eenmaal wat duidelijker merken dan de andere. Bedenk eens, zou jij het fijn vinden wanneer een vreemd persoon je zomaar aanraakt zonder dat jij daar oké mee bent? Waarom verwachten we dit dan wel van onze honden?
Kijk eens naar je hond wanneer een vreemde hem aait en let dan op subtiele stress-signalen. Dit zijn onder andere het likken van de lippen of neus, hijgen, oogwit, een lage houding of de oren naar achteren. Grote kans dat jouw hond een aantal van deze signalen vertoont. Het is aan jou om voor je hond op te komen. Vaak vinden mensen het lastig om “nee” te verkopen aan andere mensen, maar zijn wel verbaasd wanneer de hond uiteindelijk besluit om voor zichzelf op te komen.

En misschien kunnen we met zijn allen afspreken dat wanneer deze maatregelen zijn opgeheven we vreemde honden wat meer ruimte zullen gunnen en niet zomaar aaien? Oni en heel veel andere honden zouden daar heel dankbaar voor zijn!